Portugese wijn historie

2000 AD

Aangenomen wordt dat vanaf 2000 AD wijn is geplant lang de rivieren de Taag en de Sado door de Tartessos bevolking. Vanaf 1000 AD introduceren de Feniciërs nieuwe druivenrassen en verbeteren ze de handel. Door de grieken wordt de wijnproductie vanaf 700 AD sterk verbeterd waarna de Kelten rond 600 AD nieuwe druivenrassen naar Portugal brengen. In 200 AD komen de Romeinen naar Portugal en wordt er een moderniseringsslag uitgevoerd op de wijn productie. Na de val van het Romeinse rijk gaat de productie van wijn door de achtereenvolgende beschavingen door.

Vanaf 1100

Na de stichting van Portugal in 1143 wordt wijn het belangrijkste export product van Portugal en vanaf de tweede helft van de 14-de eeuw komt daarin een grote toename. Met het tekenen van het verdrag van Methuen in 1703 komt de handel tussen Portugal en Engeland op gang. In 1756 is de Porto wijn al zo bekend en populair dat de eerste afgebakende productie regio ter wereld wordt vastgesteld, de região Alto Douro.

Vanaf 1800

In 1865 wordt de eerste druifluis in Portugal waargenomen en slaat de verwoesting van de de productiegebieden toe. Na het vinden van de oplossing van het enten op Amerikaanse onderstammen komt aan het eind van de 19-de eeuw de productie weer langzaam op gang.

Vanaf 1900

De productiegroei blijft gestaag toenemen en steeds meer afgebakende wijngebieden ontstaan. Tijdens de Salazar periode wordt de nadruk gelegd op meer commerciële druiven. Vanaf 1974, na de anjerrevolutie, komen de regionale variëteiten weer terug. Bij de toetreding van Portugal tot de Europese Unie in 1986 worden de wijn gebieden opnieuw ingedeeld waarbij ook nieuwe gebieden zijn toegevoegd waarmee gekomen is tot de huidige indeling in gebieden.

© 2011 - 2020 Enjoy your Wine | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel